Concert afgelast ivm coronavirus


Het Amstelveens Symfonie Orkest presenteert: Voorjaarsconcert

Dirigent: Rutger van Leyden
Bob van der Ent, viool

programma:

  • Schubert, Ouverture “in Italiënischen Stil”
  • Bruch, Vioolconcert nr 1. Solist Bob van der Ent
  • Menderssohn, 3 Symfonie, “de Schotse”

Zondag  22 maart, 15.00 uur, Paaskerk, Amstelveen
Toegang €15 incl. consumptie, jongeren t/m 18 jaar €7,50
Meer informatie en kaarten: www.amso-orkest.com


Wereldberoemd vioolconcert en sfeervolle symfonie

Het wereldberoemde eerste vioolconcert in G-mineur van Max Bruch geldt als één van de mooiste werken in de Romantiek. Het stuk beleefde in 1866 zijn première, maar werd een jaar later door de beroemde violist Joseph Joachim uitgebreid gereviseerd. Het concert begint rustig en ontwikkelt zich tot een virtuoos geheel. Het tweede deel, dat het hart van het stuk vormt, bevat een prachtige melodie. Het derde deel accelereert daarna naar een vurig einde. Ondanks de populariteit van het concert is Bruch zelf er niet rijk van geworden, omdat zijn partituur hem op onrechtmatige wijze is ontfutseld.

De 3e symfonie (de Schotse symfonie) van Mendelssohn is zeer sfeervol. De componist groeide op in een rijke en intellectuele omgeving. Hij werd op muzikaal gebied een alleskunner. Hij was behalve componist ook dirigent en pianist. Bovendien kon hij goed schrijven en schilderen. Hij heeft vele werken geschreven. Om de 3e symfonie te componeren heeft hij wel meer dan een decade tijd genomen. In 1829 schreef hij de openingsmelodie neer na een bezoek aan Schotland. Pas in 1842 was de première in Leipzig. De symfonie roept een Schotse sfeer op, hoewel het geen enkele Schotse melodie bevat. De melodie lijnen zijn betoverend. Slechts vijf jaar later stierf Mendelssohn ziek en overwerkt op 38-jarige leeftijd.

Bob van der Ent was prijswinnaar op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, nadat hij op jeugdige leeftijd al 1e prijzen op de Iordens Viooldagen ( het nationaal concours voor jonge violisten ) en het Prinses Christina Concours had gewonnen. Op het befaamde Internationale Wieniawsky-Lipinsky Concours in Polen ontving hij een speciale prijs. Als een van de jongste leerlingen kwam hij op de speciale afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Hij studeerde daar bij Jan Repko en Vesko Eschkenazy ( de concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest ) en kreeg ook regelmatig les van Herman Krebbers en Davina van Wely. Op 10 jarige leeftijd debuteerde hij reeds als solist bij het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Roland Kieft. Vervolgens soleerde hij in binnen- en buitenland in vioolconcerten van o.a. Beethoven, Brahms, Bruch, Dvorák, Glass, Lalo, Mendelssohn, Mozart, Prokofiev, Tchaikovsky, Wieniawsky. In 2005 debuteerde hij in de grote zaal van het Concertgebouw o.l.v. Jurjen Hempel.  Tevens is hij een veelgevraagd kamermusicus op podia en festivals in Nederland en het buitenland en hij is regelmatig te horen op radio en tv.

In 2015 is bij Aliud Records zijn CD verschenen met alle 24 caprices van Paganini. De caprices behoren tot de moeilijkste en meest virtuoze stukken voor viool, die er zijn.

Het Amstelveens Symfonie Orkest is opgericht in 1976 door enkele leden van het voormalig ‘Symfonieorkest Schubert’ en is een symfonieorkest dat bestaat uit amateurmusici afkomstig uit Amstelveen en omgeving. Het orkest wordt ondersteund door professionele musici. Jaarlijks worden in het voorjaar en het najaar concerten gegeven in Amstelveen en omstreken. Na Grzegorz Stasko (tot 1990), Saskia Boon (tot 2013) en Hans Scheepers (tot 2014) wordt het AmSO sinds augustus 2014 geleid door dirigent Rutger van Leyden.

Rutger van Leyden studeerde orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te  Den Haag. Masterclasses volgde hij bij Gennady Rozhdestvensky, Peter Eötvös en Anton Kersjes. Hij dirigeerde vooraanstaande ensembles met voornamelijk hedendaagse muziek in binnen- en buitenland. Thans geeft hij onder meer leiding aan wereldmuziekkoor ‘Passion’, de Gooise Operette en Operakoor Almere en is vaste dirigent van het AmSO.

Het concert vindt plaats op zaterdag 21 maart 2020 om 20:00 uur in de Grote kerk, De Zarken 2, Monnickendam en op zondag 22 maart 2020 om 15:00 in de Paaskerk,  Augustinuspark 1, Amstelveen.

Toegang € 15,00 incl. consumptie, jongeren tot en met 18 jaar € 7,50. Meer informatie en online kaartverkoop: www.amso-orkest.com.

 

 

God heeft Christus als hoofd aangesteld voor de kerk, die zijn lichaam is, de volheid van hem die alles in allen vervult.

Ef 1:15-23

Beleidsplan 2019 – 2025

Met twee bijlagen:
bijlage 1. financiën, personeel en gebouwen
bijlage 2. verwerking van de opmerkingen van gemeenteleden op het concept beleidsplan
Lees verder >