Oud-Journaallezer Noraly Beyer (72) gaat in haar Preek van de Leek op zondag 11 november op zoek naar waar zij zich op religieus gebied bevindt. Een zoektocht naar de grensgebieden tussen de Bijbel en de traditionele Surinaamse cultuur. Na Femke van der Laan is zij de tweede leek die dit seizoen in de traditie van de protestantse eredienst de preekstoel van de Doopsgezinde kerk aan het Singel in Amsterdam beklimt.

Voor de Preek van de Leek worden personen gevraagd die in de samenleving van zich hebben laten horen: van theater tot politiek, van dichtkunst tot muziek. Of ze nou gelovig zijn of niet, gepreekt hebben ze nog nooit. Vanaf de kansel leiden ze een eredienst met alle liturgische handelingen die daarbij horen, van votum en groet, het zingen van liederen, verkondiging, gebed tot de zegen. Met de inbreng van hun persoonlijke ervaringen en het kiezen van een Bijbeltekst kunnen ze een stempel drukken op de dienst, maar het samen vieren in de protestantse traditie blijft centraal staan.

In haar preekbeurt gaat Noraly Beyer ‘in gesprek’ met teksten uit Leviticus en de brief van Paulus aan de Hebreeën. Daarin wordt gesproken over de verbondenheid met voorouders, een thema dat Noraly nauw aan het hart ligt.

De muziek in de dienst wordt verzorgd door zangeres Denise Jannah en het mannenkwartet Black Harmoney.

Preek van de Leek is een initiatief van Doopsgezind Amsterdam en de Protestantse Kerk Amsterdam. Voor de samenstelling en voorbereiding van de nieuwe editie tekenden de Amsterdamse predikanten Henk Leegte, Bas van der Graaf en Johan Visser. Zij begeleiden de drie leken op weg naar de kerkdiensten die ze naar eigen voorkeuren kunnen invullen.

Op zondag 18 november verzorgt radiodj Wietze de Jager van Radio 538 de preek.

Waar: Singelkerk, Singel 452

Wanneer: 11 november

Hoe laat: 17.00 uur (kerk open 16.30)

Toegang gratis (collecte)


Paulus zei: Ik maak mijn getuigenis zonder onderscheid aan iedereen bekend, namelijk dat Christus zou lijden en dat hij als eerste van de doden zou opstaan om aan alle volken het licht te verkondigen.

Hnd 26:1-23

Geef ruimhartig aan Kerkbalans!

Actie Kerkbalans 2019 is gestart.
Er gebeurt veel moois in de kerk. Waardevolle gesprekken, inspirerende diensten en uiteenlopende activiteiten. Lees verder >