In deze dagen ontbreekt er veel dat het bestaan tot ons vertrouwde bestaan maakte: boodschappen doen, het wekelijkse bezoek van iemand die dierbaar is, de gym, het koor, de kerk. We leven op halve kracht lijkt het wel.

Pinksteren is het feest van de Geest. Als kracht die ons komt aanwaaien

Voorjaar 2020. We zien uit naar de Geest. Als geestkracht, als Geest van boven. Zoals je ook gerust mag bidden: schep, God een nieuwe geest in mij (lied 834 uit het Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk).

Een voorbeeld van Geest, geestkracht vertelt het verhaal van de Duitse Paul Wittgenstein. Hij was een jonge veelbelovende pianist die in 1914 naar de oorlog moest. Een granaat verbrijzelde zijn arm en maakte aan zijn carrièreplannen een einde. Daarna leerde hij de piano beheersen met één hand.

Deze tijd is een tijd waarin het ons van alles ontbreekt. En toch is het ook een tijd waarin we helemaal bestaan. Het is een tijd waarin we alle ramen open zetten en het waaien van de Geest voelen. Het is een tijd waarin we iedereen ter wille willen zijn. Dat is de Geest.

Bara van Pelt, ambulant predikant Paaskerk AmstelveenPinkstereditie Present 2020

Als een samenbindend medium verschijnt Present in deze coronacrisis. Het virus maakt mensen lichamelijk ziek, vaak met lichte symptomen, maar soms ook met zeer ingrijpende gevolgen, die zelfs kunnen leiden tot de dood. Maar het virus doet ook iets met onze geestesgesteldheid; er is een toename van angst en depressieve klachten. Lichaam en geest, daarover gaat de pinkstereditie van Present 2020.
Op 31 mei vieren we Pinksteren, het feest van Gods Geest, die mensen lichamelijk en geestelijk in beweging zet. Gezegende pinksterdagen!

Sieb Lanser, predikant Kruiskerk en hoofdredacteur Present


Geprezen zij de Heer, dag aan dag, deze God draagt ons en redt ons.

Ps 68:1-20

Beleidsplan 2019 – 2025

Met twee bijlagen:
bijlage 1. financiën, personeel en gebouwen
bijlage 2. verwerking van de opmerkingen van gemeenteleden op het concept beleidsplan
Lees verder >