COLUMN

Mirjam Buitenwerf

In de weken voor kerst gunde ik mezelf geen tijd om mijn studeerkamer echt op te ruimen. Langzamerhand kreeg ik van die stapels op mijn bureau die steeds hoger werden. Ik geef het meteen toe: ik ben nooit goed geweest in opruimen. Mijn moeder klaagde vroeger altijd al over de troep in mijn kamer. En nu vind ik altijd dat andere dingen prioriteit hebben. Er zijn zoveel dingen die in het leven van alledag moeten gebeuren; dan zie ik het opruimen van mijn eigen kamer als iets wat later ook nog wel kan. Gelukkig las ik laatst weer ergens dat een chaotische studeerkamer een teken is van creativiteit. Dat is een schrale troost op het moment dat je iets wat je echt nodig hebt niet kunt vinden, maar toch.

Na kerst kwam het er dan toch van. Ik ruimde mijn kamer op, verzamelde boeken waar ik niets meer mee deed, nam allerlei stukken door en bepaalde of ze al dan niet weg konden. Ik bladerde door plannen waar we in de kerk mee bezig waren in het verleden, en vroeg me af: wat was er nu daadwerkelijk in gang gezet, en wat niet? Soms kwam ik mooie dingen tegen om te bewaren en mee verder te gaan, een onderzoek over 30ers in de kerk bijvoorbeeld, of plannen die we eerder al hadden bedacht voor een jongere doelgroep en die eigenlijk zo gek nog niet waren.

En wat ook mooi was om te constateren: sommige dingen waar we in de kerk een aantal jaar geleden alleen maar over konden dromen, zijn er nu ‘gewoon’, zoals een kinderkoor. Opruimen levert wat dat betreft veel op: overzicht over wat je allemaal hebt gedaan en meegemaakt, waar je mee verder bent gegaan, en wat je hebt laten liggen. Het is in die zin een soort oogsten. En het belangrijkste is: er komt weer ruimte in je hoofd voor nieuwe, frisse ideeën en plannen. Je begrijpt: mijn goede voornemen voor het komende jaar is om toch wat vaker op te ruimen, want, om met Prediker te spreken: er is een tijd om te bewaren en een tijd om weg te gooien, een tijd om te planten en een tijd om te rooien.

Mirjam Buitenwerf, 5 januari 2018

Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven.

Spr 4:23

Beleidsplan 2019 – 2025

Met twee bijlagen:
bijlage 1. financiën, personeel en gebouwen
bijlage 2. verwerking van de opmerkingen van gemeenteleden op het concept beleidsplan
Lees verder >