MET HET OOG OP ZONDAG


‘Het is niet goed dat de mens alleen is’

Deze zin uit het Bijbelboek Genesis staat centraal in de preek die minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking a.s. zondag 1 december houdt in de Singelkerk in Amsterdam. Zij is de laatste leek die voorgaat in de serie Preek van de Leek van dit jaar. Na Femke Halsema ondernemer Duncan Stutterheim en topkok Joris Bijdendijk beklimt de D66-politica de kansel.

Eenzaamheid trekt zich niets aan van sociale status en sociaaleconomische positie, zo zal de minister het gehoor voorhouden. Het snijdt daar dwars doorheen. Dat geldt op individueel niveau, en op collectief niveau. We hebben het goed in dit land. We zijn welvarend en vrij. Maar zijn we daarom minder eenzaam? Aan de hand van Genesis en de Zaligsprekingen van Jezus zal de van huis uit katholieke minister een antwoord zoeken op de vraag wat de eenzaamheid in de samenleving zou kunnen tegengaan. Als topdiplomaat en later als minister heeft Sigrid Kaag veel ellende, armoede en eenzaamheid meegemaakt. Ze denkt na over het lijsttrekkerschap van D66, heeft ze onlangs bekend gemaakt.

Zangeres Josephina Louise Hoogstad zal muzikale medewerking verlenen aan de dienst. Zij is winnares van de Jacques de Leeuw Prijs voor jong toptalent in 2017. De opbrengst van de collecte gaat deels naar Burennetwerk Amsterdam, een organisatie die mensen uit buurten aan elkaar koppelt voor eenvoudige klusjes en sociaal contact.

De Preek van de Leek is een initiatief van de Doopgezinde en Protestantse Kerk Amsterdam. Als leken worden personen gevraagd die in de samenleving van zich hebben laten horen: van theater tot politiek, van dichtkunst tot muziek. Of ze nou gelovig zijn of niet, gepreekt hebben ze nog nooit. Vanaf de kansel leiden ze een eredienst met alle liturgische handelingen die daarbij horen, van votum en groet, het zingen van liederen, verkondiging, gebed tot de zegen. Met de inbreng van hun persoonlijke ervaringen en het kiezen van een Bijbeltekst kunnen ze een stempel drukken op de dienst, maar het samen vieren in de protestantse traditie blijft centraal staan.

Waar: Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452, 1017 AW Amsterdam
Datum:  zondag 1 december
Tijd: 17.00 – 18.00 uur, borrel na afloop; kerk open om 16.30 uur
Toegang gratis (collecte voor een goed doel)


Paulus zei: Herinner de woorden van de Heer Jezus, die gezegd heeft: ?Geven maakt gelukkiger dan ontvangen.?

Hnd 20:17-38

Beleidsplan 2019 – 2025

Met twee bijlagen:
bijlage 1. financiën, personeel en gebouwen
bijlage 2. verwerking van de opmerkingen van gemeenteleden op het concept beleidsplan
Lees verder >