COLUMN

Mirjam Buitenwerf

Het is kinderboekenweek. Meestal gaan we dan met onze kinderen naar de boekhandel, en mogen ze een boek uitzoeken. Stiekem vind ik dat zelf ook altijd leuk. Ik mag weer eens lekker ongegeneerd tussen de kinderboeken snuffelen, en kijken wat er nu weer voor moois is bijgekomen. Maar toch, hoeveel mooie nieuwe kinderboeken er ook zijn, je blijft als ouder steeds weer aan je kinderen vertellen over dat ene mooie boek dat je vroeger zelf hebt gelezen. In mijn geval zijn dat bijvoorbeeld de boeken van Astrid Lindgren. Laatst heb ik onze dochter zo ver gekregen dat ze De gebroeders Leeuwenhart heeft gelezen, een prachtig boek van deze Zweedse schrijfster. Het gaat over twee broers die beiden op jonge leeftijd overlijden en elkaar weer ontmoeten in Nangijala, een soort hemelse sprookjeswereld waar ze allerlei avonturen beleven. Maar ik moet zeggen, het lukt me niet vaak om die ‘oude’ kinderboeken aan de kinderen te slijten. Toch werkt enthousiast vertellen over mooie verhalen natuurlijk wel aanstekelijk.

In onze protestants- christelijke traditie vormen bijbelse verhalen de kern van ons geloof. En het is best lastig om kinderen nieuwsgierig te maken naar die verhalen die nog zoveel ouder zijn dan onze kinderboeken van vroeger. Daar komt nog bij dat wij als volwassenen de verhalen vaak al zo goed kennen, en het verschil met de bijbelkennis van kinderen groot is, dat het moeilijk kan zijn om je in dit opzicht in een kind te verplaatsen. Het is daarom goed om je als volwassene te realiseren dat een kind een verhaal vaak voor het eerst hoort, ook een bijbelverhaal. Misschien is zo’n verhaal voor hem of haar nog lastig om te begrijpen. Maar dat hij het voor het eerst hoort of leest heeft ook iets heel moois. Want hij weet nog niets van uitleg, van interpretatie, of van de moeite die wij als volwassenen soms met een bijbelverhaal kunnen hebben. De oren en ogen van een kind kunnen ons dan ook helpen bij het lezen van een bijbelverhaal. Op die manier kunnen wij niet alleen kinderen nieuwsgierig maken, maar kunnen zij ons ook inspireren om de bijbelse verhalen weer als nieuw te beleven. Zo houd je een traditie levend.

Mirjam Buitenwerf, 4 oktober 2018


Houd de gastvrijheid in ere, want zo hebben sommigen zonder het te weten engelen ontvangen.

Heb 13:1-8

Geef ruimhartig aan Kerkbalans!

Actie Kerkbalans 2019 is gestart.
Er gebeurt veel moois in de kerk. Waardevolle gesprekken, inspirerende diensten en uiteenlopende activiteiten. Lees verder >