OPMAAT NAAR ZONDAG – 23 december

ds. Marianne Bogaard

Vandaag, op vierde Advent, brengen de beelden van de ziener Johannes ons op een berg. Na de heftige beelden over de strijd tegen het Kwaad, na de imponerende macht van de draak en het beest, wordt Johannes in gedachten meegevoerd naar de berg Sion.

Bij mij komt dan meteen de eerste regel naar voren van één van de bekendste Psalmen. “Ik sla, of ik hef, mijn ogen op naar de bergen”.

Een berg, dat is in de taal van de Bijbel de plaats waar hemel en aarde elkaar raken. De berg staat voor de vastheid en de betrouwbaarheid van de Eeuwige, die zich laat ontmoeten…

Johannes slaat al biddend zijn ogen op naar de Eeuwige. Voor zichzelf. Voor de kwetsbare gemeente die hij heeft achtergelaten. Voor de rauwe realiteit waarin het onrecht regeert.

En hij ziet….het Lam.

Ook al zo’n beeld dat diep is verankerd in het geloof van Israël. Het lam dat de onschuld verbeeldt, en het onverdiende lijden. Drie woorden zijn er slechts genoemd, en er komt al een wereld aan beleving mee. Berg. Sion. Lam.

En dan, dan wordt dat wat Johannes droomt liturgie. Het stijgt ver boven de werkelijkheid uit waarin hij zich bevindt. Zoals goede liturgie doet. Hij slaat zijn ogen op, en wordt als het ware voor even opgetild uit het al te menselijke… op de tonen van een lied.

Ds. Marianne Bogaard preekt in de Kruiskerk over de Openbaring van Johannes 14.
Ds. Sieb Lanser preekt in de Paaskerk over dezelfde tekst.


Jheronimus Bosch ca. 1450 – 1516
Het laatste oordeel
olieverf op paneel (164 × 247 cm) — ca. 1482 of later
Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste, Wenen

Dit werk is gekoppeld aan Openbaring 14:8

Op het linker paneel van dit drieluik (triptiek) toont Jeroen Bosch in het kort de geschiedenis van Adam en Eva: de schepping van de mens, het eten van de appel en de verdrijving uit het paradijs door de aartsengel.

Het middenpaneel toont het laatste oordeel: een populair thema in de middeleeuwen. Vanuit de hemel oordeelt Jezus wie er naar de hemel gaat en wie naar de hel. De aarde staat in brand en de resterende zondaars worden overmand door vreemde gedrochten.

Rechts de hel, de bestemming van de verdoemden.


Petrus schreef: Heb elkaar v??r alles innig lief, want liefde bedekt tal van zonden.

1 Pe 4:7-11

Beleidsplan 2019 – 2025

Met twee bijlagen:
bijlage 1. financiën, personeel en gebouwen
bijlage 2. verwerking van de opmerkingen van gemeenteleden op het concept beleidsplan
Lees verder >