COLUMN

Mirjam Buitenwerf

Omdat we in de zomer naar Leiden zullen verhuizen, zijn mijn man en ik in de laatste weken druk met huizen bezig geweest. Makelaars hebben ons huis bekeken, we zijn begonnen met het netjes maken van onze woning, en we hebben alvast wat in Leiden rondgekeken om te zien wat daar zoal te koop staat.

Je huis verkopen is op dit moment niet zo’n probleem (althans, dat hopen we). Maar een nieuw huis vinden is een ander verhaal.  We horen allerlei horrorscenario’s over huizen die binnen een dag verkocht zijn, waarbij de één tegen de ander opbiedt. We hebben samen besloten dat we er maar nuchter onder moeten blijven, en erop moeten vertrouwen dat het allemaal wel goed komt.

Voor mij is het feit dat we een huis hebben, een veilige, beschutte plek, volkomen vanzelfsprekend. Nu we weer moeten nadenken over een verhuizing, word ik met die vanzelfsprekendheid geconfronteerd. Een huis om in te wonen is van levensbelang, en er zijn zoveel mensen zonder veilig dak boven hun hoofd. Denk aan de vele vluchtelingen, denk aan de mensen die laatst in de bossen bij Bladel zijn aangetroffen die in tentjes probeerden te overleven.

Het is niet voor niets dat het  woord ‘huis’ in de Bijbel zo vaak voorkomt, in de Nieuwe Bijbelvertaling 661 keer. Natuurlijk in allerlei verschillende contexten en betekenissen, maar dat aantal laat wel zien hoe belangrijk een huis in het dagelijks leven was. In de Bijbel is het huis de plek waar je thuishoort, de plaats van je familie. Denk maar aan de verloren zoon die op een bepaald moment helemaal aan de grond zit en terugkeert naar het huis van zijn vader. Of aan een uitdrukking als ‘het huis van David’, waarmee het nageslacht van David wordt bedoeld. Het huis wordt ook gebruikt als metafoor, bijvoorbeeld in het verhaal over de dwaze man die zijn huis op het zand bouwde, en de verstandige die hem op een rots maakte. Je huis is onlosmakelijk verbonden met je identiteit, lees het verhaal van Jezus die het huis van Zacheüs binnengaat om bij hem te eten, en de mensen die daar schande van spreken. En niet in de laatste plaats: het huis van God, de tempel in Jeruzalem in de bijbel, of de plaatselijke kerk bij ons, is de plek waar je God kunt vinden en waar vanuit je gesterkt en geïnspireerd weer verder kunt.

Een huis: het is maar een hoop stenen, maar ik kan me niet voorstellen wat het betekent om zonder te moeten bestaan.

Mirjam Buitenwerf, 2 november 2018Moge God, die ons hoop geeft, u in het geloof geheel en al vervullen met vreugde en vrede, zodat uw hoop overvloedig zal zijn door de kracht van de heilige Geest.

Rom 15:7-13

Geef ruimhartig aan Kerkbalans!

Zondag 20 januari start Actie Kerkbalans.
Er gebeurt veel moois in de kerk. Waardevolle gesprekken, inspirerende diensten en uiteenlopende activiteiten. Lees verder...