COLUMN

Mirjam Buitenwerf

 

Vroeger kregen mijn zus en ik van mijn moeder met Pasen altijd nieuwe kleren. Meestal was daar een rokje bij. Daaronder hoefden we dan niet meer die vermaledijde maillot te dragen, die werd in de lente vervangen door fijne kniekousen. Het was trouwens een hele klus voor mijn moeder om al die zelfgemaakte kleding op tijd af te hebben. Maar wij waren trots op ons rokje, en eigenlijk nog het meest op onze prachtige kniekousen. Het leven zag er zonnig uit, ook al hadden we het stiekem een beetje koud.

 

Ook nu kan ik dat vrolijke en ongecompliceerde gevoel hebben in de lente. Als ik uit het raam van mijn werkkamer kijk, zie ik overal jonge blaadjes. Sommige nog klein en propperig, andere al helemaal uitgebot en felgroen van kleur. Als ik even de polder in fiets vliegen er her en der grutto’s en kieviten. Ze zijn druk bezig met nestelen, en jagen agressief elke indringer weg die het waagt in de buurt van hun nest te komen. Het is lente, en alles groeit en bloeit. Daar word ik blij van.

 

Lied 977 uit ons Liedboek verbindt die onbezorgde vreugde over het voorjaar met de vreugde over Gods schepping. Het lied heeft een prachtige tekst, die de natuur bezingt: de tuinen, de bomen, vogels en akkers. Uiteindelijk is het een loflied op Gods schepping:

 

‘Ga uit, o mens en zoek uw vreugd,

nu in de lente zich verheugt

al wat er leeft op aarde!

De gaarden zijn op ’t schoonst gesierd,

opdat gij ’t lieve leven viert,

dat God u openbaarde.’

 

Het voorjaar bepaalt je bij het leven. Er is daar buiten een nieuw begin gemaakt. Een begin dat je nieuwe moed en nieuwe hoop kan geven. Het voorjaar laat ons zien dat er na de winter altijd weer nieuw leven is. Het is net alsof je als mens ook weer in het nieuw gestoken wordt. Nu is het moment om te vieren dat je leeft, en dat jij onderdeel uit mag maken van Gods schepping. Het leven is je gegeven, dus, om het in ‘gewone taal’ te zeggen: ga naar buiten en geniet ervan!

 

Mirjam Buitenwerf, 20 april 2018

In Christus heeft God, voordat de wereld gegrondvest werd, ons vol liefde uitgekozen om voor hem heilig en zuiver te zijn.

Ef 1:3-14

Beleidsplan 2019 – 2025

Met twee bijlagen:
bijlage 1. financiën, personeel en gebouwen
bijlage 2. verwerking van de opmerkingen van gemeenteleden op het concept beleidsplan
Lees verder >