The Armed Man’ van Sir Karl Jenkins ging in 2000 ter gelegenheid van de millenniumviering in de in Londen in première. Een inspiratiebron vormde voor de componist een Franse soldatenlied uit de 15e eeuw ‘L’homme armé’.

De mis heeft als ondertitel ‘a Mass For Peace’, een mis voor vrede. Jenkins gebruikt in zijn mis literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Er zijn heroïsche teksten over oorlog en geweld, teksten over de gruwelijke gevolgen van geweld en teksten over de – eeuwige – hoop op vrede. Het geheel wordt samengebonden door de Islamitische oproep tot gebed en vier delen van de katholieke mis (het Kyrie, Sanctus, Agnus Dei en Benedictus).

‘The Armed Man’ begint met het oude soldatenlied dat gezongen wordt door het koor begeleid door trommels. In de volgende 12 delen worden muziek en tekst ingezet om dreiging, agressie, ontzetting, verdriet en uiteindelijk hoop te verklanken.

In het slotdeel zingt het koor nogmaals het L’homme armé, nu gevolgd door een a cappella deel gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring 21. ‘God zal alle tranen uit hun ogen wissen, er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn’.

Het ‘Gloria’ van Francis Poulenc is een stuk voor koor, orkest en sopraan, het ging in 1961 in Boston (VS) in première.

Poulenc was lid van de ‘Groupe des Six’, zes jonge Franse componisten die zich verzetten tegen de zware muziek van de Duitse romantiek en van het impressionisme; hun muziek was anders, modern, lichtvoetig, melodieus en vaak humoristisch.
Het Gloria, een onderdeel van de katholieke mis, is een goed voorbeeld van de muziek van Poulenc,  altijd fris, hier en daar ernstig en soms met een knipoog.
Het werk duurt niet lang maar in de zes delen die het bevat is een wereld van muziek te horen.

Vrijdag 1 november, 20.15 uur
The Armed Man van Karl Jenkins
Gloria van Francis Poulenc

Pauluskoor Amstelveen, o.l.v. Marcel Joosen, dirigent
Philharmonia Amsterdam, orkest
Aliya Akhmadeeva, sopraan

St. Augustinuskerk, Amstelveenseweg 965, 1081 JG Amsterdam


Moge God, die ons hoop geeft, u in het geloof geheel en al vervullen met vreugde en vrede, zodat uw hoop overvloedig zal zijn door de kracht van de heilige Geest.

Rom 15:7-13

Beleidsplan 2019 – 2025

Met twee bijlagen:
bijlage 1. financiën, personeel en gebouwen
bijlage 2. verwerking van de opmerkingen van gemeenteleden op het concept beleidsplan
Lees verder >