Bijbelroute Rijksmuseum ‘Het Woord verbeeld’

Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft een Bijbelroute uitgezet in het Rijksmuseum langs twaalf meesterwerken gebaseerd op de Bijbel. Dit in het kader van het Europees Jaar van het Cultuur Erfgoed. U kunt deze route op eigen gelegenheid lopen aan de hand van het gidsje ‘Het Woord verbeeld’.

De Bijbel als inspiratiebron

Talloze kunstenaars zijn in de afgelopen eeuwen door de Bijbel geïnspireerd. Vele topstukken en voorwerpen in het Rijksmuseum getuigen daarvan: cultureel erfgoed van de bovenste plank. Met het gidsje in de hand kunt u deze route lopen. U kunt het boekje gratis downloaden of bestellen.

‘Het Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 was een mooie aanleiding om de belangrijke rol van bijbelverhalen voor kunst en cultuur te laten zien’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘We hebben in het Rijksmuseum twaalf topstukken geselecteerd van kunstenaars die werden gefascineerd door bijbelverhalen, en daar een route bij bedacht en beschreven. Van De zondeval van Cornelis van Haarlem uit 1592 tot Het Laatste Avondmaal van Marlene Dumas uit 1991.’ De twaalf kunstwerken behoren alle tot de vaste collectie van het Rijksmuseum, één ervan, Het Laatste Avondmaal, is voor deze route uit depot gehaald.

Bron: Nederlands Bijbelgenootschap


Het Laatste Avondmaal
Marlene Dumas
Rijksmuseum

Dit schilderij is bij de heropening vorig jaar aan het Rijksmuseum geschonken.
De kunstenares Marlene Dumas (geb. in 1953 in Zuid-Afrika) maakte het in de jaren negentig.

Van haar is de volgende tekst, bij een reeks portretten van Jezus die ze in diezelfde periode maakte:
“Jesus, over Jou ga ik niets nieuws verzinnen of bedenken. Ik heb jou al bewonderd door de ogen van anderen; dood, in Holbein; bijna onzichtbaar in de sluiter van de Heilige Veronica van Zurbaran; lijdend bij Grünewald, verleidelijk bij Pasolini; koortsig bij El Greco, bedenkelijk in het fotografische negatief van de lijkwade van Turijn, lichtend bij Velasquez, afwijzend in Noli me Tangere van Titiaan…..
Ik ben bang voor Jouw Vader, maar niet voor Jou. Hij schenkt de bekers, en niet Jij”

(geciteerd uit Liter, in Trouw, juni 2013)


Jezus zei tot zijn leerlingen: Geloof in het licht, dan bent u kinderen van het licht.

Joh 12:35-36

Geef ruimhartig aan Kerkbalans!

Actie Kerkbalans 2019 is gestart.
Er gebeurt veel moois in de kerk. Waardevolle gesprekken, inspirerende diensten en uiteenlopende activiteiten. Lees verder >