Zondag 15 december

Deze maand schrijven wij voor de Oeigoerse Tashpolat Tiyip, academicus en directeur van de universiteit van Xinjiang die in 2017 verdween. De Chinese autoriteiten veroordeelden hem in het geheim voor ‘separatisme’: hij zou streven naar afscheiding van de Chinese provincie Xinjiang. De Chinese autoriteiten voeren sinds 2016 de onderdrukking op van de Oeigoeren, een voornamelijk islamitische minderheidsgroep in de regio Xinjiang. Het is niet bekend waar Tiyip wordt vastgehouden. Er zijn zorgen dat hij elk moment kan worden geëxecuteerd.

In de te schrijven brief roepen wij de autoriteiten in China op Tashpolat Tiyip niet te executeren en hem onmiddellijk vrij te laten tenzij er bewijs is dat hij een internationaal erkend misdrijf heeft gepleegd.

De brief inclusief postzegel is na de dienst voor € 1,50 te koop.


De Aktie Vrijheidsbrief wordt al meer dan vijfentwintig jaar gehouden in een groot aantal kerken in Amstelveen en Amsterdam-Buitenveldert. Maandelijks wordt een schrijfactie georganiseerd voor mensen ergens in de wereld die ten onrechte of zonder eerlijk proces worden gevangen gehouden. Of als marteling en het onthouden van medische behandeling aan de orde is.

Elke derde zondag van de maand, met uitzondering van de maanden juli en augustus, wordt in de deelnemende kerken de over te schrijven of voorgedrukte brief te koop aangeboden. Naast de vertaling van de brief die meestal in het Engels is, wordt ook achtergrondinformatie gegeven over het betreffende land. Met de voorgedrukte brief wordt tegemoet gekomen aan de wens van ouderen die moeite hebben met het schrijven van een andere taal en aan hen die geen tijd hebben de brief over te schrijven.

Het initiatief voor de Aktie Vrijheidsbrief werd destijds genomen door een aantal jongeren uit de (voormalige) Bankraskerk. Nadat zij geloofsbelijdenis hadden gedaan wilden zij op een concrete en zinvolle manier uiting geven aan hun geloofsovertuiging en kwamen zij op het idee een schrijfactie te starten.


God heeft Christus als hoofd aangesteld voor de kerk, die zijn lichaam is, de volheid van hem die alles in allen vervult.

Ef 1:15-23

Beleidsplan 2019 – 2025

Met twee bijlagen:
bijlage 1. financiën, personeel en gebouwen
bijlage 2. verwerking van de opmerkingen van gemeenteleden op het concept beleidsplan
Lees verder >