Uitgelicht

 

Kerkelijk Bureau
Handweg 119
1185 TW Amstelveen
telefoon 020 6413648

 

 • OPMAAT NAAR ZONDAG

  ds. Werner Pieterse

   

  Stralend komt Mozes na veertig dagen de berg af. De tweede versie  van de tien woorden zijn niet door God zelf op de twee tafels geschreven, maar dit keer door Mozes. Veertig dagen had hij nodig, zonder eten en drinken. Voor het volk in de ...

 • COLUMN

  Jany Steur - van Harten

   

  Vlak voor het begin van de veertigdagentijd, ontvingen wij een boekje als handreiking voor de komende 6 weken, op weg naar Pasen.

  Het is heel mooi om als gemeente, met het boekje als handreiking, samen deze weken te beleven. Niet alleen met het ...

OPMAAT NAAR ZONDAG

ds. Werner Pieterse

 

Stralend komt Mozes na veertig dagen de berg af. De tweede versie  van de tien woorden zijn niet door God zelf op de twee tafels geschreven, maar dit keer door Mozes. Veertig dagen had hij nodig, zonder eten en drinken. Voor het volk in de woestijn zijn het opnieuw veertig dagen en nachten wachten. 

 

 'Geduld' is het thema van de tweede zondag in de veertigdagentijd.

De kinderen rijgen hun kralen aan de 40dagen-ketting. Wij tellen met ze mee naar Pasen.

 

We vieren met elkaar de Maaltijd van de Heer en u na de dienst bent uitgenodigd om samen met de kunstenaar Gerard de Bruyne de staties te bekijken.

 

Lezingen: Exodus 16: 30-36/ Exodus 34:27-35

 

Ds. Werner Pieterse gaat zondag 25 februari voor in een dienst van Woord en Tafel,

m.m.v. de Paskerkcantorij, Paaskerk, aanvang 10.00 uur.

COLUMN

Jany Steur - van Harten

 

Vlak voor het begin van de veertigdagentijd, ontvingen wij een boekje als handreiking voor de komende 6 weken, op weg naar Pasen.

Het is heel mooi om als gemeente, met het boekje als handreiking, samen deze weken te beleven. Niet alleen met het samenkomen op de verschillende momenten in de week en op zondag. Maar ook thuis. Voor elke dag een korte overdenking of een recept, een gedicht of een lied. Het is vastentijd en ieder mag op een eigen manier invulling daar aan geven.

In de kerk is ook een kruiswegstatie te zien. Prachtig om daar bij stil te staan. Zo knap ontworpen, zo eenvoudig maar zoveel zeggend. De kinderkerk met hun kralensnoer: 40 witte kralen met om de 6 kralen een paarse kraal, die de zondagen verbeelden.

 

Zelf lezen wij het boekje bij het ontbijt. Op maandag 19 februari lazen wij het lied van Ramses Shaffy: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. En tot mijn verbazing hoorden wij even later dit lied op de radio. En omdat wij de tekst in zijn geheel hadden gelezen, luisterde ik toch met andere oren. Hoopvolle woorden, je bent niet alleen wanneer je je verstopt in een schuilhoek achter glas, wanneer je alleen bent, wanneer je slapeloze nachten hebt of je constant op zoek bent naar geluk. Moet weten, we zijn allemaal samen. Maar ook tegen de geslaagde mens wordt gezegd dat we niet als geslaagde mens geboren zijn. Je mag, ja je moet er wel wat mee doen zoals de titel van deze song aangeeft: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!

Dat is niet altijd eenvoudig, maar voor degene die weet: we komen samen. Ramses heeft het ook over ’het witte licht’. Wat hij daarmee bedoelde, weet ik niet maar licht komt ook terug in het thema van deze veertig dagen voor Pasen. Ja, met Pasen breekt het Licht door. De donkerte, de dood, is overwonnen. Jezus is opgestaan! Nieuw leven is mogelijk voor ieder die gelooft: je mag opnieuw beginnen. Hoe komt het toch dat ik zo’n moeite heb om aan anderen dit nieuws te vertellen? Zomaar een gesprek aan te gaan met mensen die ik tegenkom over geloven is niet mijn sterkste kant. Zelf wil ik er wel over praten wanneer de gelegenheid daar is maar uit mijzelf anderen aanspreken dat het geloof mij zoveel doet….

Wel mag ik in de kerk, samen met nog iemand, bezig zijn met de liturgische bloemschikkingen en zo zichtbaar te maken in welke tijd wij zijn. En telkens is het verrassend wanneer er weer een schikking is gemaakt. We worden geholpen door gebruik van brochures van de PKN maar zijn vrij om zelf met onze ideeën aan de gang te gaan. Elk jaar wil je uitdrukking geven aan deze zondagen maar je wilt niet elk jaar hetzelfde laten zien. Daarom zijn wij blij met suggesties die ons worden aangereikt. Liefst ook in overleg met predikanten, die kiezen voor een thema in deze tijd en met de kinderkerk die ook een project heeft met de kinderen. Kortom: het is bijzonder om met elkaar deze periode in te gaan.

 

Ook in de natuur is al te merken dat de lente eraan komt: dit jaar waren vroeg sneeuwklokjes te zien, krokussen staken hun kopjes al boven de grond en op sommige plekken bloeien al narcissen. Het is te merken aan de dagen die gaan lengen. ’s Morgens weer met licht aan het werk, ’s middags niet meer in het donker naar huis. En de vogels, die laten ons ook weten dat het weer lente wordt.

Toch komt er nog een koude periode aan, hoorde ik. Schaatsen kunnen weer uit het vet gehaald worden. De verwarming zal wat hoger staan. We moeten ons kleden tegen de kou. We gaan nog even genieten. Gelukkig liggen de donkere maanden achter ons waarin we de zon niet veel hebben gezien. Daarom is het zo fijn om te zien dat na zo’n periode de lente weer in aantocht is. Nieuw leven wordt verwacht: lammetjes worden geboren, vogels gaan nestelen. En wij willen aan de slag b.v. in huis en in de tuin. Zo gaat dat wanneer het licht ons blij maakt en verwarmd.

 

Wat ik wel zo bijzonder vind, is dat er buiten de kerken ook veel aandacht is voor de week voor Pasen. Uitvoeringen van o.a. de Mattheus Passion, Johannes Passion en niet te vergeten de Passion op Witte Donderdag. Miljoenen mensen zien het en horen daar het lijdensverhaal, uitgebeeld op een eigentijdse manier met teksten van bekende liederen. Bekende en minder bekende acteurs hebben een rol gekregen in het verhaal. Dit jaar is de Bijlmer de plaats waar de Passion gehouden wordt. Deze plek was ooit een ‘donkere plek’. Wel zijn daar opvallend veel kerkgenootschappen van verschillende culturen. Veel bewoners van de Bijlmer mogen meewerken aan dit prachtige spektakel. Opnieuw zal het verlichte kruis afwisselend gedragen worden door mensen met een eigen verhaal of vanwege een speciale motivatie. Veelal heeft dit te maken met iets wat hen is overkomen of vanwege zorgen om een dierbare naaste.

Het is een indrukwekkend gebeuren waar heel veel mensen samenkomen. Hierdoor ben ik hoopvol en geloof ik zeker dat het Licht het winnen zal van de duisternis.

 

Een goede tijd gewenst en een gezegend paasfeest.

 

Jany Steur - van Harten, 23 februari 2018