Uitgelicht

 

Kerkelijk Bureau
Burgemeester Haspelslaan 129
1181 NC Amstelveen
telefoon 020 6413648

 

 • OPMAAT NAAR ZONDAG

  ds. Marianne Bogaard

   

  ‘Volksoverwinnaar’.

  Je zult maar zo’n naam hebben. Wat een kracht straalt dat uit. Wat een verwachtingen roept dat op. Nikodemus, volksoverwinnaar in het Grieks. Een man die alles onder controle heeft.

   

  Het eerste echte gesprek dat Jezus ...

 • COLUMN

  Wilma Beukhof

   

  In de meivakantie waren mijn man en ik 25 jaar getrouwd. Je begint met zijn tweetjes, niet wetend wat de toekomst zal brengen. Wij waren vroeger thuis met vier kinderen, en dat vond ik toen een beetje halfbakken: niet veel en niet weinig. Ik heb toen eens ...

OPMAAT NAAR ZONDAG

ds. Marianne Bogaard

 

‘Volksoverwinnaar’.

Je zult maar zo’n naam hebben. Wat een kracht straalt dat uit. Wat een verwachtingen roept dat op. Nikodemus, volksoverwinnaar in het Grieks. Een man die alles onder controle heeft.

 

Het eerste echte gesprek dat Jezus voert in het evangelie van Johannes is met hem. ‘Zo was er een farizeeër, een van de Joodse leiders, met de naam Nikodemus’. Uit wat er verder over hem wordt verteld weten we dat hij inderdaad een invloedrijke positie had en een aardig vermogen.

 

Maar Nikodemus is ook gewoon mens. Daar lees je in de vertaling overheen, maar oorspronkelijk schreef Johannes: ‘er was een mens uit de Farizeeën’. Logisch dat wij dat niet zo vertalen, maar toch: deze Farizeeër is mens als alle anderen.

 

Dat is in het kader van dit verhaal niet meteen positief. In Jeruzalem, waar het zich rond Pesach afspeelt, zijn veel mensen tot geloof gekomen om Jezus’ wondertekenen. Jezus hecht daar echter niet veel waarde aan. ‘Niemand hoefde hem iets over de mens te vertellen’, staat er, ‘want hij wist zelf wat er in een mens omgaat’.

 

En dan komt deze mens uit de Farizeeën naar hem toe met de naam ‘volksoverwinnaar’’.

Het gesprek is al spannend voordat het begonnen is.......

 

Ds. Marianne Bogaard preekt in de Paaskerk over het verhaal van Nikodemus uit Johannes 3,

zondag 27 mei, 10.00 uur

 


>

 

Jezus en Nicodemus

Crijn Hendricksz Volmarijn (1601 – 1645)

Oil on panel, 87.5 × 111.4cm

London, Sotheby’s

 

Nicodemus was een Farizeeër en lid van de Hoge Raad. Hij zag Jezus wonderen verrichten. Op een avond bezoekt hij Jezus om uitleg te krijgen over diens leer.

 

In het gesprek zegt Jezus onder meer dat iemand opnieuw geboren moet worden om in het Koninkrijk Gods te komen.

COLUMN

Wilma Beukhof

 

In de meivakantie waren mijn man en ik 25 jaar getrouwd. Je begint met zijn tweetjes, niet wetend wat de toekomst zal brengen. Wij waren vroeger thuis met vier kinderen, en dat vond ik toen een beetje halfbakken: niet veel en niet weinig. Ik heb toen eens uitgeroepen, dat ik er geen een, of tien wilde. We kregen er vijf… En de zesde is vanzelf aan komen waaien; over een paar maanden zit hij ook vast in/aan onze familie. Ik heb nog wel hoop op de tien!

 

Om ons jubileum te vieren, zijn we met al onze kinderen naar Israël geweest. Onze predikant was de reisleider en er ging nog een aantal mensen uit onze gemeente mee, zodat we uiteindelijk met twintig man waren. Een leuke, hechte groep. Dertig jaar geleden was ik er ook al eens, maar voor de rest van ons gezin was het allemaal nog nieuw. Zo’n programma is erg druk, en het was erg warm, dus het verwerken komt na afloop pas. Dan ga je achter je computer zitten en al je foto’s erin zetten. We waren nog maar net terug, en zelfs dan heb je al zo ‘o ja’-moment. Er is een fotoalbum in de maak, daarbij is het oefenen van de kunst van het weglaten van groot belang.

 

Toen de Joden vanuit Egypte naar Israël trokken, was het een land van melk en honing. Het noorden van het land, Galilea, is nog wel redelijk groen, maar verder naar het zuiden zie je steeds meer droge gebieden. De Dode Zee daalt elk jaar ruim een meter door de droge jaren die er zijn geweest. Het meer van Tiberias wordt ook elk jaar kleiner. De bergen zijn kaal en droog, met wat struikjes die zich vastklampen aan de rots. En af en toe een riviertje met dan wel weer wat begroeiing er omheen, of een droge rivierbedding, waar na een stortbui ineens een vloedgolf door kan komen razen. Net de dag voordat wij kwamen zijn bij zo’n vloedgolf tien jongeren omgekomen. Wat ben je dan nietig, bij het geweld van de schepping, bij de reuzen die op je neerkijken. Zo moet het volk Israël zich ook gevoeld hebben toen ze het Beloofde Land gingen verkennen. De psalm die in mij opkwam, bestond toen nog niet, maar was wel toepasselijk: “Ik hef mijn ogen op naar de bergen, waar komt mijn hulp vandaan?”

 

Er werd ons na thuiskomst ook gevraagd of we iets van de spanningen gemerkt hadden. Nou nee, daar word je als toerist netjes buiten gehouden. Natuurlijk zie je wel de nodige militairen (bij de Klaagmuur, bij de Jordaan), maar die kwamen we op Schiphol ook al in vol ornaat tegen. De gids en de chauffeur van de bus houden goed in de gaten waar je heen kunt. Zo konden we toen ook nog over de Golanhoogte rijden. Het was daar prachtig; en volgens de gids rustig nu Israël het gebied in handen had. Tot amper een week later…

 

En toch geldt ook voor en in Israël nog steeds: Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal. Zoals Psalm 43 zegt: Hoop op God, want ik zal Hem weer loven; Hij is de volkomen verlossing van mijn aangezicht en mijn God.

 

Wilma Beukhof, 25 mei 2018

 


 

Banias watervallen

 

Panias of Panion was in de oudheid de naam van een van de bronnen van de Jordaan en van de nabijgelegen stad. De stad werd in de eerste eeuw Caesarea Filippi genoemd. Tegenwoordig heten zowel de bron als de nabijgelegen plaats Banias (ook wel gespeld als Banyas). Beiden bevinden zich aan de voet van de Hermonberg op de Golanhoogten.

Het Banias Nature Reserve is één van de natuurlijke hoogtepunten in Israël. Er zijn twee verschillende plekken waar je het park in kunt gaan, bij de bronnen en de watervallen.